Komende evenementen

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaarsfeest gepland voor zaterdag 8 februari 2020 wordt geannuleerd vanwege de huidige omstandigheden.

 

Inleiding tot de geschiedenis van Chinese kunst

Door middel van een eerste algemene en historische benadering, zal deze cursus voorstellen om de hoofdthema’s en de belangrijkste praktijken waarrond Chinese kunst is gebouwd te benaderen, alsmede de sleutels van lezen en interpretatie worden gegeven die nodig zijn voor Chinese werken.

Hoe kijk je naar Chinese kunst? Deze cursus probeert deze uitgebreide vraag te beantwoorden door de geschiedenis van de Chinese artistieke creatie te verkennen door middel van archeologische, iconografische en tekstuele bronnen. Deze studie zal met name gericht zijn op de analyse van verschillende grote werken, met de nadruk op de context, de acteurs en de problemen die ten grondslag liggen aan hun opkomst.

 

Deze cursus wordt op donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur georganiseerd met de volgende thema’s:

16 januari 2020 – Gebruik en oefening van het lezen van Chinese schilderkunst

23 januari 2020 – Oude grafkunst

30 januari 2020 – Het begin van de Chinese schilderkunst

Datum nader te bepalen – Landschapskunst

Datum nader te bepalen – Keramiek

Datum nader te bepalen – Tuinen en architectuur

Datum nader te bepalen – Hof schildering door de eeuwen heen

Datum nader te bepalen – De figuur van de geleerde in de geschiedenis van de Chinese kunst

 

Elke sessie wordt geïllustreerd met geprojecteerde beelden, de les van 1,5 uur wordt gevolgd door een 30 minuten durende ‘debat en vragen’-sessie.

Charlotte Pageot is een jonge onderzoekerster die gespecialiseerd is in de geschiedenis van de Qing-kunst. Ze doctoreert in Chinese Studies aan de Rennes 2 Universiteit in Frankrijk, waar ze een paar jaar les heeft gegeven. Momenteel is ze hoogleraar Chinees in België en zet ze haar onderzoekswerk voort. Gepassioneerd door China, wil ze nu haar kennis en ervaring van de Chinese kunst delen.

Deelname:

– de cyclus 40 € (niet-leden: 60 €)

– de sessie 7 € (niet-leden: 10 €)

Reserveren aangeraden

Informatie

5e verdieping in het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Jubelpark, 10

1000 Brussel

Tel 02 741 73 55

Secretariaat: inst.chin@kmkg-mrah.be

Bank: BNP Paribas Fortis van IBHEC IBAN BE96 2100 0946 2505

 


 

Deze reis gepland van 22 maart tot 2 april 2020 wordt uitgesteld tot de herfst van 2020.

(CHINA van 22 maart tot 2 april 2020)

Ontdekking van de provincie Sichuan

Chengdu ~ Leshan ~ Mount Emei ~ Hailuogou ~ Mount Qingcheng ~ Songpan ~ Jiuzhaigou ~ Huanglong ~ Taoping village ~ Jiezi village ~ Chengdu

Dag 1: (zondag 22 maart 2020) Vlucht Brussel / Chengdu

Dag 2: (maandag 23 maart) Chengdu

Aankomst in Chengdu.

Chengdu, een stad waar je, eenmaal ontdekt, niet meer weg wilt. Chengdu is de hoofdstad van de regio Tianfu in centraal West-China. Chengdu, een stad die erg beroemd is om zijn geschiedenis, zijn levenskunst, zijn keuken, enz. In deze stad werd het eerste papiergeld ter wereld genaamd  ‘ Jiaozi’  in de Song-dynastie gecreëerd. Sinds 28 februari 2010 wordt Chengdu door UNESCO uitgeroepen tot “gastronomische hoofdstad”.

Bezoek van het Wenshu-klooster. Dit klooster werd gebouwd in de Sui-dynastie (581-617) en werd herbouwd in 1697. De grootte van de gebouwen en de gebogen daken zijn een voorbeeld van de bouwstijl van de Qing-dynastie (1644-1911). De monniken van het klooster behoren tot de school van het Chan-boeddhisme, waarin meditatie moet leiden tot een staat van leegte: daarom wordt het klooster ook wel “bos van de leegte” (Konglin) genoemd. Het Wenshu-klooster staat hoog aangeschreven voor de meest erudiete studie van het “Grote Voertuig”.

Wandeling in een van de typische wijken van Chengdu, met de lange en smalle straatjes.

Wandeling door het volkspark, een heel mooi park in Chengdu dat door de lokale bevolking wordt bezocht, theeproeverij in een theehuis in dit park.

 

Dag 3: (dinsdag 24 maart) Chengdu Leshan (2,5 uur) Emeishan (1 uur)

Boottocht op de Min-rivier om het prachtige panoramische uitzicht op de Grote Boeddha van Leshan te bewonderen. De grote Leshan Boeddha, 71 meter hoog, uitgehouwen in de heuvel

Lingyun, domineert de samenvloeiing van de Min-rivier, de Dadu-rivier en de Qingyi-rivier, waar ooit moorddadige draaikolken zijn ontstaan. Haitong, de monnik achter het beeld begonnen in 713, hoopte dat het de woede van het water zou kalmeren. De site staat op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Klimmen naar de top van de Lingyun-heuvel en kleine wandeling rond de Boeddha. Bezoek van de Lingyun-tempel.

 

Dag 4: (woensdag 25 maart) Mount Emei

De berg Emei, een van de vier heilige bergen van het boeddhisme in China, is altijd een hoog bedevaartsoord geweest, zoals blijkt uit het grote aantal tempels en kloosters dat aan de zijkanten is gebouwd. De gouden top op 3077 meter hoogte wordt meestal verborgen door mist. Bodhisattva Puxian is de beschermer van de berg Emei. De berg Emei staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Bezoek van de Wannian-tempel (met kabelbaan, hoogte 1100 m). De Wannian-tempel, gebouwd in 401, is de oudste tempel op de berg Emei. Die tempel is al meerdere keren herbouwd. Binnenin staat een groot bronzen beeld van de bodhisattva Puxian, gezeten op de rug van een witte olifant en die de beschermer van de berg belichaamt.

Als u te voet de berg afdaalt, bezoekt u onderweg vele heiligdommen en de regio van de apen.

 

Dag 5: (donderdag 26 maart) Emeishan Moxi (4 uur)

Bezoek van de tempel van de proclamatie van het koninkrijk (Baoguo si). De Kingdom Proclamation Tempel bevindt zich aan de voet van de berg Emei. Gebouwd in 1573 onder de Ming en herbouwd onder de Qing,  de belangrijkste tempelgebouwen zijn tegen de zijkant van de berg gebouwd.

Bezoek van de tempel van de liggende tijger (Fuhu si), een tempel van nonnen. De tempel van de liggende tijger, Fuhu si, ligt op 630 meter boven zeeniveau. Binnenin in een grote hal zijn 500 arhats en een bronzen pagode van 7 meter hoog met 4700 afbeeldingen van Boeddha ondergebracht alsook de tekst van de Huayan-soetra.

 

Dag 6: (vrijdag 27 maart) Moxi

Dagtocht naar Hailuogou National Park. Haulouguo National Park, gelegen in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Ganzi in de provincie Sichuan, ligt aan de voet van de berg Gongga op een hoogte van 7556 meter. Hij staat bekend als ‘de koning van het Sichuan-gebergte’, omgeven door ijsbergen. Op lage hoogte (vanaf 2850 meter boven zeeniveau) kun je het prachtige landschap van de moderne gletsjer bewonderen. Stijgen en dalen met de kabelbaan.

 

Dag 7: (zaterdag 28 maart) Moxi Mount Qingcheng (4.5 uur) Dujiangyan (0.4 uur)

Reis naar de berg Qingcheng. De berg Qingcheng (berg van de groene stad) is een wereld van groen en watervallen, gevaarlijke paden, diepe ravijnen en loopbruggen. Het is een taoïstische berg waar de hemelse meester Zhang Daoling, de oprichter van de School of Five Bushels of Rice (later de Heavenly Master School genoemd), kwam prediken tijdens de oostelijke Han-dynastie.

De berg Qingcheng staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Stijgen en dalen met de kabelbaan. Bezoek van de Shangqing Taoist-tempel.

Aankomst in Dujiangyan. Slenteren door de oude stad Dujiangyan om na het diner het prachtige nachtzicht op de oude stad te bewonderen.

 

Dag 8: (zondag 29 maart) Dujiangyan Jiuzhaigou (7 uur)

Reis naar Jiuzhaigou.

Stop in Songpan. Wandel door de oude Tibetaanse stad Songpan.

 

Dag 9: (30 maart, maandag) Jiuzhaigou

Dagtocht naar het Jiuzhaigou National Park, dat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van het UNESCO staat en wiens naam letterlijk “de vallei van de negen dorpen” betekent.

Jiuzhaigou, gelegen in de autonome regio Aba in het noorden van Sichuan, staat bekend als “de sprookjeswereld” en “het mooiste waterlandschap”. Het bestaat uit meren, rivieren, met sneeuw bedekte bergen en prachtige doorgangen. Ontdekking van Tibetaanse dorpen in de valleien, talrijke heuvelachtige landschappen met heuvels die naargelang de seizoenen gekleurd zijn en verschillende soorten wilde dieren bevat.

 

Dag 10: (dinsdag 31 maart) Jiuzhaigou Huanglong (2,5 uur) Chuangzhusi (1 uur)

Reis naar Huanglong. De ontdekking van het Huanglong National Park, dat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO staat, bestaat uit indrukwekkende karstformaties.

Verkalking van het aardoppervlak is het belangrijkste kenmerk van het landschap van de Huanglong-vallei, met zijn duizenden watermassa’s en verkalkingsbedden, als een gouden draak die uit de bossen vliegt. De omsloten dijken vormen de verschillende bekkens. Water stroomt langs de verkalkingsstadia, zoals terrasvormige velden of vissenschubben. De kleuren van het water veranderen naargelang de kleuren van de sedimenten (geel, groen, lichtblauw, azuurblauw, etc.)

 

 Dag 11: (woensdag 1 april) Chuanzhusi oud Jiezi-dorp (5.5 uur)

Reis naar het oude dorp Jiezi.

Stop bij het Qiang-etnische dorp Taoping. In de Tibetaanse Autonome Prefectuur en Qiang van Aba ligt het dorp Taoping. De inwoners zijn de afstammelingen van de oudste minderheid, de Qiang. Dit oud dorp, gebouwd in 111 voor Christus, heeft meer dan 2000 jaar aan veldslagen en belegeringen doorstaan. Het dorp staat bekend als het Old East Fortress vanwege de oude stenen huizen en de 30 meter hoge uitkijktorens. De Qiang wonen in deze onverwoestbare huizen waar hun voorouders al woonden. Alle constructies werden zonder opmeting gemaakt, noch plan noch tekening en toch weerstonden de gebouwen de aardbevingen en de vele oorlogen.

Aankomst in het oude Jiezi-dorp. Vrije wandeling in het dorp.

 

Dag 12: (donderdag 2 april) Jiezi village Chengdu (1.5u)

Bezoek van de taoïstische bronzen geitentempel, de grootste taoïstische tempel in het zuidwesten van China.

Volgens de legende verscheen de grondlegger van het taoïsme, Laozi, hier als een jonge jongen vergezeld van geiten. Gebouwd onder de Zhou en herbouwd onder de Qing, is de bronzen geitentempel de eerste taoïstische tempel in het zuidwesten van China. Twee Tang-keizers zochten hun toevlucht in deze tempel. De Sichuan Provincial Taoism Association bevindt zich in deze tempel.

 

Wandeling door Jinli Street en het Tibetaanse winkelgebied. Jinli Street is een van de oudste en meest commerciële straten in de geschiedenis van Chengdu.

In deze wijk zijn er theehuizen, herbergen, snackrestaurants, bars, cafés, theaters, ambachtelijke kraampjes (gesneden papier, schaduwpoppetjes, fans enz.) En lokale specialiteiten van Chengdu. Jinli Street belichaamt de cultuur van het Three Kingdoms-tijdperk (221-265).

Terugkeer naar Chengdu