Conferenties

Lezing van 9 november 2019

Invloed van Masereel op Chinese revolutionaire gravures

Inleiding door Jacques De Decker, permanente secretaris van de Koninklijke Academie

Spreker, mevrouw Françoise Duflot-Longin. Al iets meer dan vijftig jaar verzamelt Françoise Duflot-Longin tekeningen, gravures, prenten. Haar onderzoek en studies omvatten voornamelijk Noord-Europa, Japan en China, waar ze een grote gelijkenis van aanpak vindt.

Al in 1929 bracht de beroemde schrijver Lu Xun de aandacht van de Chinese kunstenaars, aan de kunst van het moderne buitenlandse graveren, door prentenboeken te publiceren van Frans Masereel, wiens contrastrijke expressionisme bijna de eerste Chinese graveurs beïnvloedde. In het voorwoord van zijn ‘collectie houtgravures van amateur-kunstenaars’ (1934) beschrijft Lu Xun hoe hij nieuwe kunst bedenkt “kunstwerken bedoeld voor massacirculatie uitgevoerd met messen op een houten bord; dit is wat ik moderne houtgravure noem. ”

Twee grote kunstenaars, op zeer verschillende gebieden, een graveur en een filosoof, die elkaar nog nooit hebben ontmoet en die niet dezelfde taal spreken, staan ​​aan de oorsprong van een beweging die de revolutionaire periode vergezelde, rapporteerde en getuigde dat China meemaakte tussen de val van het rijk en de oprichting van de Volksrepubliek China: Frans Masereel en Lu Xun.

 

Lezing van 12 oktober 2019

The Cinquantenaire Museum as a Resource for Research-based Teaching

 Speaker, Christoph Anderl. He holds a MA in Chinese and Japanese Studies from Vienna University, and a PhD in Chinese linguistics from Oslo University (2005). Subsequently, he has worked as lecturer and researcher at Oslo University, the Swedish Collegium of Advanced Studies (Uppsala), and KHK/CERES, Ruhr University Bochum. Since 2015 he has been Prof. of Chinese Language and Culture at Ghent University.

In this presentation I will introduce selected art objects housed in the Cinquantenarie Museum (The Art & History Museum), Brussels, as well as its unique library on East Asian art, in the context of teaching advanced masterclasses on Buddhist material culture.

In the academic year 2017/2018, objects of Chinese Buddhist art exhibited in the museum were one of the focal points of introducing our master students to research in Chinese material culture (the other part of the course focused on Dunhuang manuscripts featuring vernacular texts on the life stories of Buddha). During the master course students first did “field work” at the museum, in addition to using the resources offered by the large collection of books and journals on East Asian art. The students worked in small groups, each of which focused on one specific art object. After the initial visit to the museum, the students engaged in research in order contextualize the object exhibited in the museum, as well as providing thorough descriptions on its material and iconographical features. The results were presented in class, in addition to composing a paper which was handed in at the end of the term.

This approach proved to be highly inspiring and students engaged with great enthusiasm in the study of the assigned object, producing interesting papers of high quality.

In my lecture I will focus on some of works of art which were studied in the context of the masterclass, highlight their significance and try to give a historically contextualized account. My focus will be on the wooden Bodhisattva statues produced during the Liao Dynasty, and especially on two exquisite votive statues dating from the Six Dynasties period (one Buddhist votive statue with an inscription, and one Buddho-Daoist statue).

For more information on research activities and publications, please consult https://research.flw.ugent.be/en/christoph.anderl and https://ugent.academia.edu/ChristophAnderl.

 

Lezing van 11 oktober 2019

Qigong van mythische dieren

Spreker, mevrouw Dominique Jacquemay. Qigong-professor en afgestudeerd in Traditionele Chinese Geneeskunde (Shanghai University) heeft meer dan 30 jaar les ervaring in de Chinese energiekunst.

Qi Gong (氣功 of energiebeheersing) is een lichaamsgezondheidskunst uit de oude Chinese beschaving. Qi Gong-bewegingen mobiliseren energie en bloed: ze strekken de meridianen, ledematen en pezen uit en zorgen voor een lichamelijk en mentaal evenwicht.

De “Qigong van Mythische Dieren” is een zachte massage van de organen die helpt om te ontspannen en de vitaliteit te versterken. De imitatie van dieren maakt deze Qi Gong zowel speels als krachtig.

 

 

 

Lezing van 17 mei 2019

Georges Lemaître en zijn rol in de Chinees-Belgische interuniversitaire commissie

Spreker, Dominique Lambert. Doctor in de (fysische) wetenschappen, doctor in de filosofie, gewoon hoogleraar aan de Universiteit van Namen. Hij is ook gasthoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en lid van de Koninklijke Academie van België (Klasse Wetenschappen). Hij heeft een biografie geschreven van Georges Lemaître (The Atom of the Universe. The Life and Work of Georges Lemaître (Preface by PJE Peebles), Kracow, Copernicus Center Press, 2015.) en onderzoekt momenteel de ethiek van robotica en kunstmatige intelligentie.

Deze conferentie onthult een onverwacht facet van Georges Lemaître, de beroemde vader van de Big Bang. Hij speelde een rol bij het verwelkomen van Chinese studenten aan de Katholieke Universiteit Leuven voor en na de Tweede Wereldoorlog en ook in de Chinees-Belgische Interuniversitaire Commissie.

De presentatie zal ook de belangrijke bijdrage van enkele Chinese studenten aan het wetenschappelijke werk van Georges Lemaître verklaren.

 

Tentoonstelling van 7 tot 31 mei 2019

 Lithische afdrukken

Van steen tot inkt op papier

Ter gelegenheid van de Inktweek die van 6 tot 12 mei op verschillende plaatsen in Brussel plaatsvond, en de 90ste verjaardag van het Belgisch Instituut voor Hoge Chinese Studiën (BIHCS), organiseerde de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenisvan Brussel, in de Chinese zalen, de tentoonstelling Lithic Impressions – From Stone to Ink on Paper. Op zaterdag 11 mei werd aan de museumbezoekers een speciale tentoonstellingsthema aangeboden.

De tentoonstelling Lithic Impressions verkent de techniek van reproductie op ware grootte door stempelen, een van de traditionele beeldende kunsten van China op dezelfde manier als kalligrafie of landschapsschilderkunst. Stempels worden verkregen door nat papier aan te brengen op gestructureerde oppervlakken, zoals stèles of epigrafie. Als het papier bijna droog is, worden de verhoogde delen met een stempel geïnkt.

Ter voorbereiding op deze tentoonstelling gingen 37 studenten van de École supérieure des Arts Saint-Luc en 11 studenten van het BIHC onlangs naar China, aan de voet van de berg Tai, dat ooit een politiek, religieus en artistiek centrum van belang was en waar veel Chinese keizers en geleerden een stempel hebben gedrukt dat voor altijd in steen is gegraveerd. Op deze uitzonderlijke site konden Belgische studenten stempelen oefenen, voordat ze de aldus gemaakte werken personaliseerden volgens hun eigen artistieke discipline (schilderen, kalligrafie …). Het is het resultaat van deze hedendaagse stempelervaringen die op 7 mei aan bezoekers van het Art & History Museum werden gepresenteerd, naast oude Chinese steles en grafschriften die in de collecties van de instelling worden bewaard.

Op zaterdag 11 mei werden tijdens een speciale dag verschillende activiteiten aangeboden rond het thema van de tentoonstelling aangeboden aan bezoekers van het Art & History Museum: rondleiding door de tentoonstelling, stampende demonstratie van een grafschrift van de Tang-dynastie behorend tot het museum, “open deuren” in het BIHCS-gebouw en conferentie over de reis naar China van de Belgische kunstenaars die worden tentoongesteld.

Vind de details van de inktweek: https://www.liawei.org/inkbrussels2019

 

Conferentie van 11 mei 2019

 INK ART WEEK

LITHISCHE IMPRESSIES

Lithische afdrukken: van steen tot inkt op papier is een reizend project dat de techniek van reproductie op ware grootte door middel van stempelen onderzoekt. Rondleiding, demonstratie en conferentie vonden plaats op 11 mei in het Museum, als onderdeel van Ink Week 2019 en het 90-jarig bestaan ​​van het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën.

10.30 uur Rondleiding en stempeldemonstratie van een grafschrift uit de Tang-dynastie, in de China zalen van het museum door Lia Wei (Renmin University of China) en Zhang Qiang (Sichuan Fine Arts Institute)

12.00 uur Open deuren van het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën, vijfde verdieping van het museum

14.00 Lezing: Een rapport over de Rubbing Field School in Mount Tai, provincie Shandong door Simone Schuiten (ESA St-Luc) en PENG Meiling (BIHCS)

De docenten grafisch ontwerp en illustraties van de École Supérieure des Arts St-Luc en de studenten kalligrafie en Chinese schilderkunst van het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën presenteerden hun vierdaags verblijf aan de voet van de berg Tai (Taishan) en zijn omgeving. Mount Tai, een centrum van politieke, religieuze en artistieke expressie waar generaties keizers en geleerden hun stempel hebben gedrukt, stelde deelnemers in staat om de geschiedenis van het Chinese lithische erfgoed in een encyclopedisch oogwenk te omvatten.

Deelnemers waren vrij om de dimensies van hun in situ perceptie te integreren in hun begrip van Chinese kalligrafie en schilderen, door stempelingstechnieken en penseelspellen te combineren. De workshop werd georganiseerd in samenwerking met Taishan University, het Sichuan Fine Arts Institute en de Renmin University of China.

 

Lezing van 5 mei 2019

 De missie in China (16e-18e eeuw)

De grote andere begrijpen

 Spreker, de heer Jacques Marx. Doctor in de filosofie en letters van de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij emeritus-hoogleraar aan de ULB. Hij was vice-president van het Institute for the Study of Religions aan de U. L. B, mededirecteur van klasse VII van het Institut des Hautes Études de Belgique en directeur van de internationale Leerstoel Théodore Verhaegen. In 2009 volgde hij een cursus van drie maanden op de Franse afdeling van de National Central University (國立 中央 大學) in Taiwan.

Zijn onderzoeksgebieden richten zich op de geschiedenis van ideeën; de culturele antropologie van het katholicisme, in de context van de geglobaliseerde geschiedenis en interculturele contacten tussen het Westen en het Verre Oosten.

De Sociëteit van Jezus, een ware “multinational van intelligentie”, speelde in de archeologie van de globalisering, geboren uit Europese expansie in de Aziatische sfeer, een eersteklasse rol als culturele tussenpersoon tussen het keizerlijke China en Europa.

Geïnspireerd door de specifieke waarden van de jezuïetenidentiteit die openstaan ​​voor het andere, het christelijke humanisme en rekening houdend met de specifieke kenmerken van de Chinese cultuur, de evangelisatiemethode die de oprichter van de missie, Matteo Ricci, voor ogen had., en nagestreefd door zijn opvolgers, waaronder de Belg Ferdinand Verbiest, stond aan de oorsprong van een buitengewoon heen en weer tussen Europa en het Middenrijk, gekoppeld aan een menselijk avontuur van uitzonderlijke kwaliteit .

Aan de ene kant lieten de jezuïeten de Chinezen kennismaken met de wetenschappelijke kennis van het Westen, in gevoelige gebieden zoals astronomie, een uiterst belangrijke taak in het keizerlijke China, waardoor ze een kostbare sympathie konden vormen met de geleerde kringen en de “plaatsen van kennis” van een geavanceerde beschaving.

Aan de andere kant, terwijl ze de rol aannemen van actieve “intellectuele circulatiepompen”, staan ​​de jezuïeten van China aan de oorsprong van een overvloedige documentatie van een encyclopedisch karakter, wiens beelden en mentale representaties de oorsprong vormen van een stroom van sinofilie die niet alleen de gedachte aan de Verlichting in de 18e eeuw beïnvloedde, maar ook de internationale esthetische stroming die bekend staat als chinoiserie, die vandaag het onderwerp is van een noodzakelijke herbeoordeling.

 

Cyclus van drie lezingen met projectie

 Inleiding tot de Chinese schilderkunst

Spreker, professor Dr. W.F. Vande Walle. Emeritus-hoogleraar Aziatische studies aan de K.U. Leuven. Hij studeerde af aan de Universiteit van Gent en vervolgde zijn studies aan de universiteiten van Osaka en Kyoto. Hij was onderzoeker en gasthoogleraar bij verschillende instellingen in Japan, China en de Verenigde Staten. Hij ontving de Speciale Prijs van de Japan Foundation, de Order of the Rising Sun, een eredoctoraat van Kansai University (Osaka) en de Yamagata Bantô-prijs. Zijn publicaties in het Engels, Japans, Nederlands en Frans gaan over de Japanse geschiedenis, Chinees-Japanse relaties, het boeddhisme en de Japanse en Chinese kunstgeschiedenis.

Inleiding tot de Chinese schilderkunst

De conferentie begon met enige beschouwingen over de schildertechniek, de filosofie van het werk of de psychologie van de kunstenaar, de instrumenten van de schilder en de ondersteuningen van het werk, evenals de impact van deze elementen op modaliteiten en esthetiek van de Chinese schilderkunst, die zich onder andere uit in de nauwe relatie tussen schilderkunst en kalligrafie. Hoewel een verhaal over verhalende kunst als een ‘constructie’ wordt beschouwd, hebben we desalniettemin de opkomst, groei en rijping van landschapsschilderijen in de loop van de tijd gevolgd. Het bereikte zijn hoogtepunt tegen het einde van de Song-periode (960-1279). Dan begint een periode van classicistische reflectie en de vorming van verschillende kanonnen. We vinden een grote verfijning, maar ook een neiging tot een zekere stijfheid. Ter illustratie werd een korte bloemlezing gegeven zoals die werd beoefend tijdens de Yuan (1279-1368) en Ming (1368-1644) periodes. Als rode draad de manier waarop Chinese kunstenaars er in de loop van de tijd naar hebben gestreefd de derde dimensie (perspectief) te suggereren of te vertegenwoordigen.

In de eerste sessie (22 februari 2019) van de Han (202 voor Christus tot 220 na Christus) tot het einde van de Tang-periode (618-907) onderzoeken we de Ouden nog bestaande voorbeelden van schilderen, waarin zowel de menselijke figuur als de menselijke activiteit worden beschreven, werden onderzocht.

In de tweede sessie (15 maart 2019), van de vijf dynastieën (907-960) tot het einde van de Ming (1368-1644), werd gesproken over de bloei van het monumentale landschap zoals geformuleerd door Jing Hao, Guan Tong, Dong Yuan Ju Ran, Li Cheng, Fan Kuan, enz., Tijdens de vijf dynastieën en de Northern Song (960-1125). In de daaropvolgende periode van het Zuidelijke Lied (1125-1279) zagen we een sterke neiging tot intimiteit, gewaardeerd in de kringen van de keizerlijke academie. Vertegenwoordiger van deze trend zijn Li Tang, Ma Yuan en Xia Gui. In het intieme landschap komt de contemplatieve mens steeds vaker terug.

In de derde sessie (5 april 2019) belichtten we een specifiek genre: schilderen geïnspireerd door Chan / Zen, in China en Japan. Veel van de kunstwerken die tot deze noemer behoren, spreken strikt genomen niet over religieuze inspiratie, maar zijn gemaakt en overgedragen in een sociaal-culturele context die nauw verbonden is met het zenboeddhisme als een sociaal systeem. Voor zover het herkenbare religieuze thema’s betreft, is het doel van Chan / Zen-kunst een gevoel van verlichting te suggereren, maar in Japan is het element Zen eerder een esthetische dan een religieuze categorie geworden.

 

Conferentie op 30 maart 2019

The Way of Tea

Evolutie en interculturaliteit

Spreker, Pauline Tam. Pauline Tam, doctor in de talen en letters van de Katholieke Universiteit van Leuven, is onderzoeker in Chinese studies aan dezelfde universiteit. Ze is vooral toegewijd aan de studie van vergelijkende cultuur van Europa-China.

Hoe vind je je thee? Doordrenkt met heet water in een keramische theepot zoals de meeste mensen tegenwoordig doen? Of fijngemaakt, tot poeder vermalen en vervolgens geslagen tot je een groen en schuimig drankje krijgt, geserveerd in een zwartgelakte kom zoals in de 8e eeuw?

Thee, cultuur en levensstijl, voor de intellectuele elite in traditioneel China, zoals vastgelegd in gedichten en schilderijen in de 16e eeuw. Thee ging vaak gepaard met culturele verrijkingsactiviteiten zoals muziek, schaken, kalligrafie en schilderen.

De geschiedenis leert ons ook dat thee in haar ontmoeting met Europa een aanzienlijke impact had op de Britse smaak en levensstijl, maar ook dat het betrokken was bij intercontinentale oorlogen.

Proeverij van thee, na de conferentie, voor het plezier van de zintuigen.

 

Conférence du 1er mars 2019

Ninety Years of IBHEC/BIHCS,

 Ninety Years of Chinese History

Speaker, Bart DESSEIN. Bart Dessein (PhD Ghent University 1994) is Professor in the Department of Chinese language and culture of Ghent University where he teaches Chinese philosophy and literature, and history of modern and contemporary China. He also is Honorary Professor at Liaoning University and Guest Professor at Shanghai University. He further is Senior Associate of the European Institute for Asian Studies, Brussels, and Member of the Royal Academy for Overseas Sciences, Belgium. At present, he is President of the European Association for Chinese Studies and Vice-President of the European Association for Chinese Philosophy. He has published extensively on Buddhist philosophy and on Chinese political philosophy.

From the start of its establishment in 1929, the Belgian Institute for Higher Chinese Studies (IBHEC/BIHCS) took the promotion of the study of Chinese culture as its mission. The choice to house the Institute on the premises of the Royal Museums of Art and History in Brussels on the one hand underlined this scientific mission, but on the other hand also showed that the creation of the Institute was directly related to the then Belgo-Chinese relations. In this lecture on the occasion of the 90th birthday of the Institute, the origin and the development of the Institute will be sketched against the background of China’s 20th and 21st century history. Also the ramifications of China’s development for the study of Chinese culture will be addressed.

 

Lezing van 16 februari 2019

Chinees Nieuwjaar

Voortzetting van een traditie en huidige betekenissen

Spreker, Pauline Tam, doctor in de talen en letters van de Katholieke Universiteit van Leuven, is onderzoeker in Chinese studies aan dezelfde universiteit. Ze is vooral toegewijd aan de studie van vergelijkende cultuur van Europa-China.

Wat betekent Chinees Nieuwjaar door legendes en gebruiken? Hun huidige betekenis in relatie tot individuele identiteit en familie- en sociale relaties? Ontdek de voortgang van de traditionele festiviteiten van de maand voorafgaand aan deze viering. De spreker zal ook bespreken hoe mensen tradities onthouden en leven, en wat het ons leert over modernisering, of de uitvinding van etniciteit, de diaspora en de rol en continuïteit van Chinese cultuur in de hedendaagse wereld.

Lezing gevolgd door kleine gastronomische hapjes.

 

Worshop van 7 tot 11 augustus 2018  

 

Cinema op 3 maart 2018

Feestelijke middag om Chinees Nieuwjaar te vieren

En de komst van de lente!

14.00 uur Vertoning van de film “Chine 87, les autres” in aanwezigheid van de regisseurs

Violaine de Villers en Jean-Pierre Outers.

15:40 uur Demonstratie van Chinese dansen:

梅花 雪 Pruimen sneeuwLezing op 4 februari 2017

 

Chinese chengyu: grootsheid en verval van idioom in het 20e en 21e eeuwse China

Spreker, Kevin Henry, lid van EASt. Dubbele graad van doctor in de taal, letters en vertaalwetenschap aan de ULB en doctor in de Franse taal en literatuur aan de University of International Studies in Shanghai; auteur van de Franse vertaling van Ying Lowrey’s “Le modèle Alibaba” in het Chinees; het voorbereiden van de vertaling van een biografie van socioloog Fei Xiaotong.

 Bloemrijke woorden en bekwame woorden

Liefhebbers van lapidaire zinnen, dichte wormen, beknopte spreuken en andere sentimentele aforismen, de Chinezen begrepen snel het argumentatieve potentieel van idiomatische uitdrukkingen en sublimeerden deze vaste formules bijna tot de rang van kunst. Afkomstig uit de oudste poëtische traditie (Shijing), en daarom oorspronkelijk – althans, men kan het veronderstellen – uit de landelijke populaire cultuur, zijn de chengyu, prototypisch quadrisyllabische uitdrukkingen, in de loop van de tijd volledig geïntegreerd in de literaire taal de hoogste en bloeide onder de pen van de literaire en hoge hoogwaardigheidsbekleders van het rijk. Een integraal onderdeel van de mandarijnretoriek en de esthetiek van klassieke romans, de chengyu zagen echter hun lotsbestemming aan het begin van de 20e eeuw, toen de Republiek een einde maakte aan de Qing-dynastie.

In deze lezing zullen we proberen te laten zien hoezeer het gekwelde lot van deze idiomatische uitdrukkingen door de moderne en hedendaagse geschiedenis de enigszins dubbelzinnige status verklaart die ze genieten in het huidige gebruik van de Chinese taal. Geëerd door intellectuelen, ambachtslieden van de New Culture-beweging, vervolgens hersteld door communistische propaganda voordat ze werden afgewezen in de onmiddellijke post-maoïstische periode, lijken de chengyu door de twintigste eeuw te hebben gezwaaid om eindelijk weer van kracht te worden in de hedendaagse literatuur. Het is met een analyse op het kruispunt van letters en antropologie, in het licht van Bourdieu’s theorie, dat we zullen proberen het geheim van het verzet van deze “feniksen” van de Chinese taal te verklaren.

Download de samenvatting van zijn conferentie via onderstaande link:

http://applications.umons.ac.be/docnum/c7b423fd-d183-486c-9cec-966066b9b364/DF607CF1-BE27-4487-A965-5955AFAFFAC9/Colloque%20phraseologie%20Kevin%20Henry.pdf

 

Lezing van 7 december 2015

Van Gogh on Demand: China en de readymade

Spreker, Prof. Winnie WONG (UC Berkeley). Winnie Wong is een historicus van moderne en hedendaagse kunst en visuele cultuur, met een bijzondere interesse in vervalsingen, vervalsingen, fraude, kopieën, vervalsingen en andere niet-kunstuitdagingen voor auteurschap en originaliteit. Haar onderzoek is gebaseerd in de Zuid-Chinese steden Hong Kong, Guangzhou en Shenzhen, en haar schrijven houdt zich bezig met Chinese en westerse esthetiek, antropologie, intellectueel eigendomsrecht en populaire cultuur. Ze is de auteur van Van Gogh on Demand: China and the Readymade (U Chicago Press 2014), die in 2015 de Joseph Levenson Book Prize ontving. Haar artikelen zijn verschenen in posities: Azië-kritiek, het Journal of Visual Culture, Yishu: Journal of Contemporary Chinese Art, en ze schreef voor Omagiu, Third Text Asia en Artforum. Haar werk is vertaald in het Portugees, Roemeens en Japans. Haar onderzoek is ondersteund met beurzen van de ACLS, SSRC, CLIR, Harvard Milton Fund en Radcliffe Institute for Advanced Study. Winnie was Senior Fellow aan het Dartmouth College, en behaalde een SMArchS en een doctoraat in geschiedenis, theorie en kritiek van MIT. Ze werd verkozen tot Junior Fellow van de Harvard Society of Fellows. Momenteel is ze assistent-professor Retorica en Kunstgeschiedenis aan de University of California, Berkeley.

De conferentie zal zich richten op een onwaarschijnlijk geval van wereldwijde kunstproductie, het Chinese Dafen Oil Painting Village, een flexibel productiecentrum van achtduizend Chinese schilders die vijf miljoen olieverfschilderijen per jaar produceren, afkomstig van het westerse kunstkanon en gemaakt voor de detailhandel en groothandelsmarkten.

Bij het onderzoeken van de ontmoeting tussen hedendaagse kunstenaars en de Dafen-schilders wiens arbeid ze zich toeëigenen, volgt de studie kritische kwesties van artistiek auteurschap en beoordeelt hun plaatsing op een site van anonieme productie. Door te onderzoeken hoe deze ontmoeting werkte binnen de omhelzing van de creatieve industrie door de Chinese overheid en de daarmee gepaard gaande productie van creatieve onderwerpen, biedt het een verslag van kunstpraktijken in een periode van culturele verschuivingen die werden versterkt door een opkomend China.

Locatie: ULB, campus Solbosch

Deze lezing wordt georganiseerd door de ULB (Faculteit Letteren, Vertaling en Communicatie) en het Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën

 

 

The Silk Road: Border Crossing

 The Silk Road: Border Crossing duo conferenties

The Silk Road: Border Crossing is een innovatief initiatief van het Belgisch Instituut voor Chinese Studiën, georganiseerd in samenwerking met de culturele en educatieve diensten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (MRAH) met de steun van Asian Art in Brussel (AAB ) en het International Dunhuang Project (IDP, British Library) in Londen. Het doel van deze dubbele conferenties is het publiek uit te nodigen de comfortzone (China) te verlaten en deel te nemen aan ‘grensovergangen’, niet alleen langs de bekendere zijderoutes, maar ook om hen te confronteren met andere regio’s die van oudsher niet met China zijn verbonden, maar die soortgelijke ontwikkelingen hebben meegemaakt. Elke sessie bevat twee presentaties door twee specialisten met hetzelfde analytische thema, elk uit een andere regio. Deze originele methodologie wordt voorgesteld door de president van BIHCS, Ilse Timperman, sinoloog en archeoloog, die verantwoordelijk zal zijn voor het modereren van de sessies.

  • SESSIE I – 5 oktober 2014

Nomadische Scythen en de agrarische rijken in Centraal-Azië: recent onderzoek

Dr. Henri-Paul Francfort (CNRS) & Dr. Corinne Debaine-Francfort (CNRS)

Nieuw onderzoek naar Scythen en hun tijdgenoten in Oost-Centraal-Azië (Xinjiang, China)

Wat weten we over de Scythen en hoe kunnen ze verband houden met wat nu China is? Deze sessie zal de materiële cultuur van het Scythische tijdperk belichten op basis van verschillende sites die min of meer bekend zijn in Binnen-Azië, zoals de bevroren Kurgan nr. 11 van Berel ‘in de Altai van Kazachstan en sites in de Autonome regio Xinjiang Uighur (PR China). Twee archeologen en onderzoekers van het CNRS, met rijke veldervaringen in de twee regio’s, zullen ons nieuwe inzichten bieden over deze fascinerende mensen vanaf het begin van de ijzertijd (1e millennium voor Christus) en ons laten zien hoe deze culturen steppen hebben de geleende vormen van het Westen en het Oosten veranderd.

FOTO Vergulde houten slinger van paardentuig uit Berels Kurgan nr. 11 (Altai, Kazachstan). Rond 280 voor Christus. AD: katachtige kop. MAFAC.

De nomadische Scythen en de agrarische rijken in Centraal-Azië. Recente zoekopdrachten

Dr. Henri-Paul FRANCFORT (CNRS) is een Franse archeoloog die gespecialiseerd is in Centraal-Azië, van de protohistorie tot de oudheid. Zijn werk richt zich op de interacties tussen nomadische pastorale samenlevingen en agrarische rijken op de “lange termijn”. Hij nam deel aan en leidde veel veldwerken, verkenningen en opgravingen: in Aï Khanoum (Hellenistische stad in het noorden van Afghanistan), in Shortughai (Harappan-kolonie in het noorden van Afghanistan), in de Haryana en Rajasthan (India), in de Keriya-vallei in Karadong en Djoumboulak-Koum (Xinjiang, China), het bevroren graf van Berel ‘(Altai, Kazachstan) en hij heeft talloze rotskunstlocaties in Siberië onderzocht in Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan. Frankfurt heeft seminars gegeven op de Sorbonne, de École Normale Supérieure, enz., Evenals lezingen bij verschillende instellingen in Frankrijk, Europa, Amerika en Azië. Hij heeft een aantal internationale onderzoeksteams en programma’s geleid. Hij is de auteur van ongeveer 190 publicaties en lid van verschillende academische verenigingen, hij is een corresponderend lid van de Franse Academie van “Inscriptions et Belles-Lettres”.

In deze lezing presenteert Dr. Henri-Paul Francfort een overzicht van de kunst en archeologie van de ijzertijd uit de nomadische steppe in Binnen-Azië, met bijzondere nadruk op het niet-gepubliceerde deel van objecten ontdekt tijdens opgravingen van bevroren Kurgan Nr 11 van Berel ‘in de Altai van Kazachstan van 1998 tot 2000 door een Kazachs-Frans-Italiaans team van het Instituut voor Archeologie van Kazachstan, CNRS (Frankrijk) en Centro Studi Richerche Ligabue (Italië). Een presentatie van objecten uit andere kurganes in de Altai-regio (bekend als de Pazyryk-cultuur) is gepland, als bewijs en proberen de processen van lenen, transformatie en overdracht van Griekse en Achaemenidische vormen te begrijpen totdat ‘in China en in de andere richting, tot de Hellenistische periode. De conferentie zal voorstellen om het uiterlijk van de elementen van het Midden-Oosten te belichten en te proberen te begrijpen in een lokale context van de autonome kunsten van de steppe, de persistentie van Achaemenidische elementen lang na de val van het rijk en (d ‘a view of art theory) hoe steppeculturen de vormen ontleend aan het Westen en het Oosten hebben getransformeerd.

Nieuw onderzoek naar Scythen en hun tijdgenoten in Oost-Centraal-Azië (Xinjiang, China)

Dr. Corinne DEBAINE-FRANCFORT (CNRS) is een Franse archeoloog en sinoloog, specialist in Noordwest-China vanaf de protohistorie tot het begin van de oudheid. Ze wijdt een groot deel van haar werk aan de oude beschavingen van Xinjiang, een regio met contacten die een strategische positie innemen in Eurazië. Directeur Onderzoek bij het CNRS, zij is adjunct-directeur van de UMR [gezamenlijke onderzoekseenheid] 7041- ArScAn “Archeologies and Sciences of Antiquity” (Huis voor Archeologie en Etnologie in Nanterre). Binnen deze UMR is ze verantwoordelijk voor het team “Archeologie van Centraal-Azië” dat zich bezighoudt met de regio’s tussen Iran en China (oost-westas) en tussen de Indiase wereld en die van de steppen (as Noord Zuid). Ze is mede-hoofdredacteur van het tijdschrift Asian Arts en leidt ook de Frans-Chinese archeologische missie in Xinjiang. Gebaseerd op een langdurige samenwerking tussen de CNRS en het Xinjiang Instituut voor Archeologie en Erfgoed, voerde deze missie talrijke opgravings- en prospectiecampagnes uit in de fossiele delta’s van Keriya (Taklamakan-woestijn, Zuid-Xinjiang) waar het overblijfselen blootlegde van voorheen onbekende beschavingen (3e millennium voor Christus – 3e eeuw na Christus) die momenteel worden gepubliceerd.

Wie waren de Scythen en hoe verhouden ze zich vandaag tot China? Tijdens deze conferentie neemt Dr. Corinne Debaine-Frankfurt ons mee naar het hart van de Takla-Makan-woestijn in Xinjiang (Volksrepubliek China) om te laten zien hoe het Scythische tijdperk zijn stempel heeft gedrukt op dit weinig bekende en ver verwijderde deel van de wereld. Hier in de oase van Keriya zal ze je kennis laten maken met de “neven van de Scythen” en je uitleggen hoe ze in verband zijn gebracht met andere culturen in Altai en daarbuiten. Als directeur van de “Frans-Chinese archeologische missie in Xinjiang”, leidde ze daar de opgravingen sinds de jaren negentig, ze kent dit gebied als geen ander. Tijdens de conferentie zal ze ook spectaculaire ontdekkingen presenteren, zoals goed bewaard gebleven mummies, en een duidelijker beeld geven van deze fascinerende ijzertijdmensen en hun netwerk in het eerste millennium voor Christus.

 

  • SESSIE II – 4 december 2014 in Leuven

Linking Bronze Age archaeology in Xinjiang (China) and Sweden

Kristian Kristiansen (University of Gothenburg, Sweden) & Idris Abduresul (former Director of the Xinjiang Institute of Archaeology, P.R. China)

During the Bronze Age two wheeled chariots expanded both east and west of the Urals, as well as south into Mesopotamia/Iran. It represented the expansion of a new warrior aristocracy based on a pastoral economy, which reached Xinjiang to the East, and central and northern Europe to the west. Material culture, as well as shared religion and rituals speaks of an interconnected world across western Eurasia during this period. Trade was also taking place, first and foremost in metals, but most likely also in woolen textiles, as we find astonishing similarities between Tarim and Europe.

This duo lecture will highlight the archaeology of this formative period of the later Silk Road. Dr. Kristiansen will do this from a European perspective on the Bronze Age, while Dr. Abduressul will zoom in on the Bronze Age burial site of Xiaohe in present-day Xinjiang (P.R. China), where dessicated bodies with Europoid features clearly attest of western influence.

Xiaohe burial site in Xinjiang (P.R. China). Idriss Abduressul

Wooden mask, Xiaohe burial site in Xinjiang (P.R. China). Idriss Abduressul

 

The Origins of the Silk Road in the Bronze Age: Connecting Europe and China/India

Dr. Kristian KRISTIANSEN (University of Gothenburg, Sweden) is a leading specialist in Bronze Age archaeology. His main research is on the Bronze Age, but archaeological theory and archaeological heritage are also central to his research interests. In his books he focuses on a European perspective on the Bronze Age, whereas in his archaeological excavations, he concentrates on local areas in Sicily, Hungary and Denmark/Sweden. The results of these projects are now in press.

On of his recent projects is the creation of a Research Institute for Rock Art (homepage:www.shfa.se), making primary documentation of rock art accessible to the public. He is further also engaged in an interdisicplinary collaboration at University of Gothenburg, called ’The Heritage Academy’ to promote research and teaching on cultural heritage. He is currently also part of a new Marie Curie project: Forging Identities (homepage:www.forgingidentities.com), which explores the movement of people, things, animals and ideas in Bronze Age Europe.

During the Bronze Age two wheeled chariots expanded both east and west of the Urals, as well as south into Mesopotamia/Iran. It represented the expansion of a new

warrior aristocracy based on a pastoral economy, which reached Xinjiang to the East, and central and northern Europe to the west.

Material culture, as well as shared religion and rituals speaks of an interconnected world across western Eurasia during this period. Trade was also taking place,

first and foremost in metals, but most likely also in woolen textiles, as we find astonishing similarities between Tarim and Europe.

The presentation will highlight the archaeology of this formative period of the later Silk Road.

 

Bronze Age Archaeology in the Taklamakan Desert (Xinjiang, China): the Xiaohe burial site

Dr. Idris ABDURUSUL (Honorary Director of the Xinjiang Institute of Archaeology, P.R. China) is Honorary Director of the Xinjiang Institute of Archaeological in Urümqi (P. R. China). He is an internationally renowned archaeologist specialised in pre- and protohistoric archaeology of what is now Xinjiang. Dr. Idris Abdurusul  has been active in the archaeology of  Xinjiang for about 45 years. He has been leading or participating in more than thirty archaeological campaigns, including in Astana and Jiaohe in the Turfan Basin, the Gumugou site near the Kongque River, the Lop Desert, Niya, and Sino-French excavations in the Keriya Oasis in the southern Taklamakan Desert. He has written many publications in Chinese and several have been translated into other languages.

In this talk, Abdurusul will share with us the latest discoveries of the fascinating Early Bronze Age sites of Xiaohe in the Lop desert and the Keriya oasis in the southern

Taklamakan desert, both in Xinjiang (P.R. China). Xiaohe (c. 2000-1500 BCE) was first discovered and excavated in the early 20th century. About a decade ago, it has been reinvestigated by the Xinjiang Institute of Archaeology and joint international research has shed new light on these Bronze Age people and their western connections.

The Xiaohe cemetery is located on a sand hill and thanks to the dry climate easily perishable materials have been preserved including human, animal and plant remains.

The people who lived here, were buried in boat-shaped coffins in shaft graves, herded cattle, cultivated wheat and were dressed in woolen cloths. Both wheat and domesticated cattle were probably introduced from western Eurasia and more specifically the Near East.

The many naturally desiccated human bodies found at Xiaohe have drawn worldwide attention. Their Caucasoid appearance even led some of them to speculate that these

were Tocharian speakers who migrated from western Eurasia. However, recent international research including DNA studies have shown that the genetic make-up of these

people is much more complex than originally thought.

 

  • SESSION III – le 14 décembre 2014

Early Monasticism and Anchoretic life in Egypt  & Early Monasticism on the Eastern Silk Road (Tarim Basin)

Dr. Karel Innemée (Leiden University) & Dr. Susan Whitfield (International Dunhuang Project, British Library)

Convergences between the early monastic traditions of Christianity and Buddhism have been noted previously and possible links between them discussed, if never proven. Although contacts between the Eastern Mediterranean and Central Asia are evident from before the Christian Era, no indications for a Buddhist root of Christian monasticism seems to exist. Did archaeologists overlook something or do we simply have a case of independent developments? This session will juxtapose caves, hermitages, and monastic complexes of early Christian Egypt with Buddhist stupas, temples and cave temples of the Taklamakan desert in present-day western China. Two field specialists, one on Eastern Christian culture and the other historian of China and the Silk Road, will ensure a unique experience.

PHOTO (T) Hermitage close to St. Macarius monastery, Wadi al-Natrun (Egypt) en (L) painting (7th cent.?) of the monastery Deir Anba Hadra near Aswan (Egypt). K.C. Innemée. (R) Stupa of Rawak (c. 300-600) near Khotan (China). Photo taken by Aurel Stein, 17 September 1906. International Dunhuang Project.

Early Monasticism and Anchoretic life in Egypt

Dr. Karel INNEMÉE (Leiden University) is an affiliated fellow at the faculty of Archaeology of Leiden University and has specialised on Eastern Christian culture, especially monastic culture in Egypt. He has been the director of a number of research projects in and around Coptic monasteries in the Wadi al-Natrun region in northern Egypt since the 1990’s.

Early monasticism in Egypt was a lay-movement with a variety in ideals and ways to achieve these ideals. A common point was abandoning society, possession and physical pleasure, but for some this meant living an austere life within a community, while others preferred complete isolation, sometimes going to extremes when it came to abstinence and self-imposed asceticism. Avoiding all passions and everything that could lead to fluctuations in emotional life was high on the agenda of most anchorites and monks. For the very beginning (3rd – 4th centuries) we have mainly textual sources and little archaeological evidence to corroborate these mostly hagiographical texts. From the late 4th century onwards more archaeological information is available, illustrating the variety in ways of living (caves, hermitages, monastic complexes). The common aim of detachment from the world and its practical consequences (a complete apatheia for instance) was not always welcomed by the institutionalised Church. From the middle of the 5th century on wards we see a gradual incorporation of the monastic movement into the organisation of the Church, with a modification of certain ideals as a consequence. To what extent do Christian and Buddhist asceticism have ideals in common and what could be the explanation for this? Although contacts between the Eastern Mediterranean and Central Asia are evident from before the Christian Era, no indications for a Buddhist root of Christian monasticism seems to exist. Did archaeologists overlook something or do we simply have a case of independent developments?

Early Monasticism on the Eastern Silk Road (Tarim Basin)

Dr. Susan WHITFIELD (IDP, British Library) is an historian of China and the Silk Road and Director of the International Dunhuang Project (IDP) at the British Library. She written numerous books and articles, curated several exhibitions and travelled widely across much of the Silk Road. Her work at IDP involves directing an international collaboration to conserve, catalogue, digitize and research the archaeology and history of the Eastern Silk Road and the IDP website currently gives free access to almost half a million images of manuscripts, artefacts, paintings from this region and their archaeological context. Her recent research includes a study of the transmission of Buddhism architecture across the Tarim and the links with Silk Road trade.

The convergences between the early monastic traditions of Christianity and Buddhism have been noted previously and possible links between them discussed, if never proven. This talk will look at Buddhism as it spread from its homeland north and east into Central Asia, considering the growth and practice of monastic communities in the kingdoms of the Tarim Basin, in present-day western China. Here the sands of the Taklamakan have preserved the buried ruins of numerous stupas and temples, while the foothills of the mountains to the north are dotted with richly decorated cave temples. Susan Whitfield will give a brief history of the discovery of these sites before looking at some examples of the architectural, artistic and textual legacy to consider the life of Buddhist monks and nuns in these desert oases in the first millennium AD. Her talk will be illustrated.

 

  • SESSION IV  le 25 janvier 2015

Hellenistic Sculpture East and West: Homogeneity and Diversity & Sculpture and the question of contacts between China and the Hellenistic East

Dr. Judy Barringer (University of Edinburgh) & Dr. Lukas Nickel (SOAS, University of London)

This session brings together the worlds of Alexander the Great and more specifically his Hellenistic legacy with that of the First Emperor of China and his terracotta army. In this controversial but fascinating encounter, the audience will be able to look at Qin Shihuangdi’s terracotta army from an entire new and fresh perspective. The speakers of this session include an expert on ancient Greek art and a specialist in the art history and archaeology of China and the Silk Road.

PHOTO Nemrud Dagh, hierotheseion of Antiochos I, c. 50-35 B.C.. Judith M. Barringer

Hellenistic Sculpture East and West: Homogeneity and Diversity

Dr. Judy BARRINGER (The University of Edinburgh) received her Ph.D. in Classical Archaeology from Yale University in 1990. She holds the position of Professor of Greek Art and Archaeology at the University of Edinburgh, where she has been teaching since 2005. Her scholarly work centers on the archaeology, art, and culture of Greece, particularly the intersection between art, myth, and religion, from the Archaic through Hellenistic periods. More specifically, she is interested in why images, particularly sculpture and vase painting, appear as they do and how they acquire meaning for ancient patrons and viewers from their physical and social contexts. Her publications concentrate on vase painting iconology, myth and religion, social history, and contextual readings of sculpture in both public sanctuaries and private contexts. She has just finished a textbook, The Art and Archaeology of Ancient Greece, with Cambridge University Press and is currently completing a monograph, A Cultural History of Olympia and its Monuments, c. 600 B.C.-400 A.D.

At the time of Alexander the Great’s death in 323 B.C., virtually the entire known world from Greece eastward was under his command, a patchwork of disparate cultures, languages, religions, terrains, and climates. When the Greek world finally fell under Roman control in 31 B.C., this Hellenistic period (c. 323-31 B.C.) had produced some of the most extraordinary works of sculpture from the ancient Greek world, when variety itself was a field of artistic exploration. One can trace the stamp of Hellenism – its manifestations, uses, and adaptations to local cultures–but as one moves further east, Greek flavor and style exert a less assertive influence: Hellenism is present but muted in deference to local needs, tastes, and traditions. Judy Barringer

Sculpture and the question of contacts between China and the Hellenistic East

Dr. Lukas NICKEL (SOAS, University of London) researches the Art History and Archaeology of China and the Silk Road. He has published on Qin and Han funerary art, Bronze Age archaeology, and early Buddhist material culture. Recently he began to concentrate his research on the early interaction between China and wider Asia. Lukas Nickel has taught at Zurich University, University College London, Heidelberg University and the Central Academy of Fine Arts in Beijing. He is now reader at the School of Oriental and African Studies, University of London.

In 221 BC the western Chinese state of Qin succeeded in conquering the last of several competing polities in East Asia. Its ruler declared himself First Emperor of Qin, Qin Shi Huangdi. The event that was a turning point in history and laid the foundations of China as we know it today. To mark his achievements the First Emperor designed a new iconography of power. He melted down the weapons of the defeated armies and cast twelve giant bronze sculptures which he placed in front of his palace. Thousands more terracotta sculptures of soldiers, acrobats, and officials as well as bronze animals were made to equip the chambers of his gigantic tomb. This paper will examine the extraordinary role sculpture played in the self-presentation of the empire. As it was a new form of art in East Asia, there were no local artistic traditions to draw upon. However, at the time, public and monumental sculpture was widely employed in Central Asia, by the Greek colonies in Bactria and the other successor states to Alexander the Great’s empire. The question arises as to whether the Emperor did find inspiration and skills beyond China’s western borders? The lecture investigates to what extent the emperor’s unprecedented interest in sculpture may be explained by interactions with the contemporary Hellenistic world.