De geschiedenis van de kunst

Inleiding tot de geschiedenis van Chinese kunst

Door middel van een eerste algemene en historische benadering, zal deze cursus voorstellen om de hoofdthema’s en de belangrijkste praktijken waarrond Chinese kunst is gebouwd te benaderen, terwijl de sleutels van lezen en interpretatie worden gegeven die nodig zijn voor Chinese werken.

Hoe kijk je naar Chinese kunst? Deze cursus probeert deze brede vraag te beantwoorden door de geschiedenis van de Chinese artistieke creatie te verkennen door middel van archeologische, iconografische en tekstuele bronnen. Deze studie zal met name gericht zijn op de analyse van verschillende grote werken, met de nadruk op de context, de actoren en de problemen die ten grondslag liggen aan hun opkomst.

Deze cursus wordt op donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur georganiseerd rond de volgende thema’s:

16 januari – Gebruik en oefening van het lezen van Chinese schilderkunst

23 januari – Oude grafkunst

30 januari – Het begin van de Chinese schilderkunst

5 maart – Landschapskunst

Datum niet bepaald – Keramiek

Datum niet bepaald – Tuinen en architectuur

Datum niet bepaald – Hofschildering door de eeuwen heen

Datum niet bepaald – De figuur van de geleerde in de geschiedenis van de Chinese kunst

 

Elke sessie wordt geïllustreerd met geprojecteerde beelden, de les van 1,5 uur wordt gevolgd door een 30 minuten  ‘debat en vragen’-sessie.

  • Charlotte Pageot is een jonge onderzoekerster die gespecialiseerd is in de geschiedenis van Qing-kunst. Ze doctoraat in Chinese Studies aan de Rennes 2 Universiteit in Frankrijk, waar ze een paar jaar les heeft gegeven. Momenteel is ze hoogleraar Chinees in België en zet ze haar onderzoekswerk voort. Gepassioneerd door China, wil ze nu haar kennis en ervaring met Chinese kunst delen.

Deelname:

– de cyclus 40 € (niet-leden: 60 €)

– de sessie 7 € (niet-leden: 10 €)

Reserveren aangeraden

Praktische informatie

Het Museum Kunst & Geschiedenis heeft zijn deuren heropend. Informatie en richtlijnen met betrekking tot uw bezoek zijn te vinden op hun website.

Gezien de onzekerheid die nog steeds heerst over de huidige gezondheidssituatie en het vervolg ervan dat zal heersen tijdens het komende academiejaar, moeten we helaas melden dat de BIHCS-cursussen vanaf september 2020 worden opgeschort en dit tot nader order. Hetzelfde geldt voor lezingen.  De bibliotheek niet toegankelijk voor lezers.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de toekomstige maatregelen, in overleg met het museum, om het vervolg van onze activiteiten op een zo bevredigend mogelijke manier te waarborgen met de strikte inachtneming van de noodzakelijke sanitaire maatregelen.

In de hoop dat u deze moeilijke tijd zo goed mogelijk beleeft en dat uw gezondheid en die van uw dierbaren niet is aangetast, hopen we velen van u zo snel mogelijk terug te zien.

 

5e verdieping in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Jubelpark, 10

1000 Brussel

Tel 02741 73 55

Secretariaat: inst.chin@kmkg-mrah.be

Bank: BNP Paribas Fortis van IBHEC IBAN BE96 2100 0946 2505