Workshops

4 oktober 2019

Amateur Workshop

De amateurworkshops zijn geïnspireerd door een oude Chinese praktijk: geleerden – per definitie “amateurs” – wisselden graag hun ontdekkingen en de geneugten van verzamelaars uit. Ze ontmoetten elkaar in kleine cirkels rond hun favoriete objecten: schilderijen, kalligrafie, keramiek, jades, enz.

In de amateurworkshop die vandaag in het Chinese Instituut wordt georganiseerd, zullen de voorwerpen die door amateurs worden aangeboden, worden blootgesteld aan de belichting van een aangeleerde eruditie die wordt gepresenteerd door een college van specialisten – open voor elke geïnformeerde geleerde of verzamelaar.

Tijdens de sessie zijn alleen mondelinge beoordelingen gemaakt. In de geest van culturele en educatieve workshops is er geen formele expertise gevestigd.

De experts

Chantal Kozyreff, ere-curator van het Verre Oosten bij het KMKG, Japan en China

Patrick Laycock, Brussels Art Laboratory: China (hoge tijdperken en Ming-archeologie), Pakistan, India, Himalaya-regio’s en Zuidoost-Azië.

Jean-Marie Simonet, sinoloog, Chinees schilderen en schrijven.

 

Cursus en workshop: 1 en 2 oktober 2019

Dating en authenticatie

Wetenschappelijke methoden en authenticiteitscriteria

Patrick Laycock

Kunsthistoricus, historicus en internationaal gerenommeerde kunstdeskundige, erkend door de Belgische Kamer van Deskundigen Verantwoordelijk voor Justitiële Missies en Arbitrage.

In plaats van de werken te beschouwen volgens de gebruikelijke visie van de kunsthistoricus, was het doel van de cursus om ze te benaderen vanuit het perspectief van de gebruikte materialen, fabricagetechnieken en veroudering van materialen.

De eerste dag was bedoeld om in detail de verschillende wetenschappelijke technieken uit te leggen die we momenteel hebben om ons te helpen bij het dateren en authenticeren van archeologische objecten. Ook werden de authenticiteitscriteria voor de meest voorkomende materialen (keramiek, steen, brons en hout) besproken. Deze nogal theoretische presentatie vond plaats in de gebouwen van het Brussels Art Laboratory.

De tweede dag bestond erin op de archeologische voorwerpen de elementen aan te wijzen die het mogelijk maken te bevestigen dat deze werken authentiek of vals zijn.

Dit in wezen praktische tweede deel van de cursus vond plaats in het Kunst- en Geschiedenismuseum.

 

 

Worshop van 7 tot 11 augustus 2018